2023. április 21-én, a Könyvfőváros 2023 keretében az Olvasókörök Szövetsége szakmai konferenciát szervezett Könyvtárak-Olvasókörök-Közös célok címmel, amelyen 17 különböző olvasókör képviseltette magát.

A teltházas konferenciának a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára adott otthont. A köszöntők után Dr. Gazda István Olvasókörök hazánkban című előadása nyitotta meg. A történeti bevezetőből a résztvevők megismerhették az olvasókörök kialakulásának körülményeit. Az előadásból többek között az is kiderült, hogy egykor az olvasásnépszerűsítés mellett az olvasóköröknek jelentős szerepe volt a szabadságharcban és a helyi ellenállásban is.

Barátné Prof. Dr. Hajdu Ágnes Mozaikok az olvasókörök történetéből határon innen és túl című előadásában amellett, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező olvasókörök bemutatása következett, mint a Hódmezővásárhelyi, vagy a Csúcsi Olvasókör, az is kiderült, hogy vidéken az újjáalakulást követően a hagyományőrzéssel foglalkozó közösségek és az olvasókörök összefonódva, több évtizedes közös múlttal rendelkeznek.

Forrás: https://www.budapestkonyvfovaros.hu/hirek/Telthazas_volt_az_olvasokorok_szovetsegenek_szakmai_programja

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Megszakítás