Sikeresen zajlott le a Budapest Könyvfőváros projekt keretében megrendezésre kerülő program Budapesten a KSH-Könyvtárban, 2024. június 14-én.

Dr. Szóró Ilona az Olvasókörök Szövetsége alelnöke, az esemény moderátora bevezetőjében elmondta, hogy az olvasókörök életében mindig nagy jelentősége volt a könyveknek, de ebben a programban az a sajátos szerep kerül bemutatásra, amikor a könyvek nemcsak, vagy nem elsősorban irodalmi értéket, illetve tudományos eredményeket továbbítanak olvasóik számára, hanem motivációt, ötleteket, módszertani útmutatást nyújtanak gyakorlati tevékenységek folytatásához.
A helyszín sokszínű interaktív kiállítóteremmé alakult át.

Olyan kiadványok kerültek bemutatásra, melyek segítik az olvasókörökben folyó társas tevékenységeket. Kézműves foglalkozások alkalmával (hímzés, varrás, horgolás, gobelin, ékszerkészítés, papírfonás, különböző textil és papírtárgyak készítése, gyöngygobelin, sütés-főzés stb.), amatőr művészeti tevékenység (zene, festés) ezek a könyvek az elmélet gyakorlati megvalósítását példázzák. Az olvasókörökre jellemző, hogy működésük során mindig törekszenek saját tagságukon túl szélesebb közönséget bevonni a programjaikba, hogy kiszélesítsék a kultúraközvetítés, a hagyományápolás és a közösségépítés lehetőségét.
E program során bemutatásra került, hogy a könyvekben/kottákban lévő információk, instrukciók hogyan kelnek életre. A könyvekben lévő tudás gyakorlati alkalmazásának prezentálásával a rendezvény során az Olvasókörök Szövetségének delegált képviselői bevonták a közönséget is a foglalkozásokba így interaktív elemekkel egészült ki a Könyvfőváros keretein belül megvalósult program.

A program célja az volt, hogy az Olvasókörök Szövetsége tagszervezeteinek bemutatkozásával a Könyvfőváros programja keretében bemutassa sokszínű tevékenységüket és azt a sajátos viszonyt, mely során (bizonyos) könyvekben lévő információ, tudás konkrétan megvalósul, manifesztálódik.
A hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör tagjai közül többen eljöttek és elvarázsolták a közönséget gyönyörű kézműves darabjaival, zenével és finom süteményekkel.
Kocsis Ilona gobleinképeket, gobleinpárnát hozott a kiállításra és az érdeklődő közönségből többen ki is próbálhatták ezt a sajátos hímzést.
Fazekasné Beller Gyöngyi papírfigurákat, makramét hozott és a papírfonást mutatta be a helyszínen. Ötletes darabjait érdeklődéssel fogadták a közönség soraiból. Különleges papírfonással készült könyvét erre az alkalomra készítette és felajánlotta a szervezőknek, akik nagy örömmel fogadták.
Beller Edit sokszínű, kreatív dolgokat mutatott be, az ékszerkészítéstől a foltvarrástechnikán (patchwork) keresztül a hűtőmágnes figurákon keresztül, különböző ünnepekhez kapcsolódó díszítőelemek kíséretében. Bevallása szerint a szakirodalmat sokszor továbbfejleszti a saját ötleteivel, így még tetszetősebb darabok keletkeznek.
Feketéné Gál Ildikó a horgolás lehetőségét tárta elénk. Az egyszerű mintáktól az amigurumi technikáig megismerkedhettek és kipróbálhatták az ide látogatók. Minden darabja mestermű. A könyvekben leírtakat rutinosan átfordítja a gyakorlati megvalósításra. Többen kipróbálták a horgolást is a közönség soraiból, így könnyebben boldogultak mintákkal, hogy gyakorlati közvetítő is volt.
Forrai Erzsébet különleges hímzéseivel a népi hagyományt elevenítette fel. A csodálatos vásárhelyi hímzés egyike a legnehezebbeknek, színvilágában is egyedi, és esztétikai igényességgel a mai kor használati tárgyainál is összeilleszthetők motívumai. Hasonló szépségek a fehéren fehér hímzés is, ezekből is láthattunk csodás mintapéldányokat és gyakorlati bemutatót a vásárhelyi hímzésből.
Papp Istvánné kreatív papír és textilfifurái is felkeltették a közönség figyelmét, mert kevés anyagból sok ötlettel csoda varázsolható. Viszont precizitás és kitartás is kell, hogy megvalósuljon egy-egy kigondolt motívum, dísz- vagy ajándéktárgy.
Hódi Jusztina gyöngy-gobelinjeit is elismerés követte, illetve nagyon aktívan bekapcsolódtak, főleg a gyerekek a technika megtanulásába, saját kis könyvjelző elkészítésébe a rendezvény alatt.
Benkő László vásárhelyi könyvekről tartott bemutatót, a szakácskönyvek esetében konkrét receptek keltek életre a süteménykóstolás során.
Berecz Jánosné saját készítésű, igazi vásárhelyi sós túróslepénnyel, barátfülével kedveskedett. Az idelátogatók megkóstolhatták és a külön lenyomatban kinyomtatott recepteket magukkal is vihették. Voltak olyan tagtársak az olvasókörben, akik személyesen nem vettek részt a programon, de elküldték finomságaikat, így a vásárhelyi lakodalmas perecből, sós tallérból és zserbóból is részesülhetett a közönség.
Kardos Ilona amatőr festőművész képei is hozzájárultak a program sokszínűségéhez.
Lakatos Szemira pedig zongoramuzsikával gazdagította a rendezvényt. A speciális könyv, a kotta dallamai nagy hatással voltak a látogatókra. A zenét tanuló fiatalok maguk is szívesen zongoráztak, gyorsan feloldódtak és bekapcsolódtak a zenei blokkba, bemutathatták tudásukat és örömmel fogadták a többiek.

A Mohácsi Polgárok Olvasóköre tagjaiból is eljöttek néhányan és különleges színt hoztak a rendezvénybe.

Szűcsné Bozóki Katalin citerazenét és citeraoktatást mutatott be az érdeklődőknek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a bátrabb gyerekek ki is próbálták ezt a népi hangszert, de a kottaolvasásra nem vállalkoztak, mert az még a zongorakottától is kicsit eltérő speciális jelrendszer. Viszont azt nagyon élvezték, amikor meg tudták szólaltatni a hangszert.

Szűcs László, Nagy Attila és Bede Anikó is a citerazenéhez kapcsolódta, bemutatót tartottak és népzenei betétet is előadtak.

Eisler József pedig megismertette a közönséget a busóálarc készítés rejtelmeivel, közben betekintést nyerhettünk a busójárás kulisszatitkaiba, érdekes pillanataiba. A gyerekek felpróbálhatták az álarcot és nagy érdeklődéssel fogadták az ehhez kapcsolódó történeteket.

Kis Imréné és Szűcs László az Olvasókörök Szövetsége társelnökei azzal zártál a rendezvényt, külön öröm volt számunkra, hogy Budapesten, a Kölcsey Ferenc Olvasókörnek is helyet adó KSH-Könyvtárban megvalósult az az olvasóköri hangulat, ami jellemzi a szövetség tagszervezeteit, hogy a könyv szeretete mellett a közösségi hangulat is jelen van. Sikerült az ide látogatókból is bevonni vállalkozó érdeklődőket varrni, horgolni, gobleint készíteni, kézműveskedni, zenélni. Kóstolhatták a finom süteményeket, egyből otthonias, közvetlen hangulat varázsolódott. Külön öröm, hogy a gyerekek, a fiatalok éppúgy élvezték a programot, mint a felnőttek vagy az idősebb korosztály.

Megszakítás