Könyv és olvasás kicsit másképp

Könyvek szerepe az olvasókörök napi tevékenységében

Helyszín: 1024 Budapest. KSH-Könyvtár Thirring terem

Időpont: 2024. június 14. péntek 13-16 óra

Moderátor: Dr. Szóró Ilona

A program leírása:

Az olvasókörök életében mindig nagy jelentősége volt a könyveknek, de ebben a programunkban azt a sajátos szerepet szeretnénk bemutatni, amikor a könyvek nemcsak, vagy nem elsősorban irodalmi értéket, illetve tudományos eredményeket továbbítanak olvasóik számára, hanem motivációt, ötleteket, módszertani útmutatást nyújtanak gyakorlati tevékenységek folytatásához.
Olyan kiadványokról van szó, melyek segítik az olvasókörökben folyó társas tevékenységeket. Kézműves foglalkozások alkalmával (hímzés, varrás horgolás, ékszerkészítés, papírfigurák készítése stb.), amatőr művészeti tevékenység (népzene, kórusmuzsika) során ezek a könyvek segítik az elmélet gyakorlati megvalósítását. Az olvasókörökre jellemző, hogy működésük során mindig törekszenek saját tagságukon túl szélesebb közönséget bevonni a programjaikba, gyerekeket, fiatal felnőtteket és időseket, hogy kiszélesítsék a kultúraközvetítés, a hagyományápolás és a közösségépítés lehetőségét.
Programunkban azt szeretnénk bemutatni, hogy a könyvekben lévő információk, instrukciók hogyan kelnek életre. Bemutatkozásunk alkalmával nemcsak a hazai, és határontúli tagszervezeteink is képviseltetnék magukat a könyvekben lévő tudás gyakorlati alkalmazásának prezentálásával. A rendezvény során bevonnánk a közönséget is a foglalkozásokba:
– Busó álarc készítés
– Horgolás (az alapoktól az amigurumi figurák)
– Hímzés (vásárhelyi hímzés, egyéb hímzések)
– Ékszerkészítés (a gyöngyfűzéstől a süthető gyurmákon át a zsugorkázó technikáig)
– Foltvarrás, díszítés (patchwork)
– Papír- és textil figurák készítése
– Szakácskönyvek receptjei alapján süteménykóstoló
– Kották, dalos füzetek

Amíg a kézműves foglalkozások zajlanak, addig kórusmuzsika és hangszeres zene teszi hangulatosabbá a rendezvényt, hiszen a kották is egyfajta sajátos kiadványok, melyek segítségével csodadolgok születnek.

A programot 20-25 fő részvételét tervezzük, kb. 50-60 fő közönség bevonásával.

Programunk is a Könyvfőváros hármas üzenetét – a híd, a tett és a szabadság – képviseli, azáltal, hogy a könyv és olvasó között megteremti a hidat tettre készteti egyéni szabadsága szerinti megvalósításban.

A Csúcsi Olvasókör tagjai, akik aktívan részt vesznek a szervezésben.

A Csúcsi Olvasókör tagjai

Megszakítás