Az egyesületek sokszínű tevékenysége

A kisközösségek összetartásában fontos szerepet játszik a körök gazdag programja. Ez minden egyesületnél más és más, a helyi hagyományok, igények és lehetőségek szerint alakul. A sokszínű tevékenység nemcsak a tagság érdeklődésének felel meg, hanem segít kapcsolatot teremteni másokkal, bevonzva őket az egyesület egy-egy programjába.

A tervezett program kapcsolódik

a 28. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztiválhoz.

Helyszín: 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A rendezvény központi programjára a Könyvfesztiválon, a Könyvtáros Klub keretében kerül sor (az Osztovits teremben). Ezen bemutatkozik az Olvasókörök Szövetségének 3 tagszervezete, és példát ad a sokszínű egyesületi életből.

A kör varázsa

Időpont: 2023. szept. 30-án 16–18 óra.

Moderátor: Dr. Szóró Ilona, az Olvasókörök Szövetsége alelnöke

A program könyvbemutatót tartalmaz, illetve megjelenít különböző olyan műkedvelő és kézműves művészeti tevékenységeket, amelyek jellemzők az olvasókörökre.

Szűcs László, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke összefoglalja az Olvasókörök Szövetségének a Könyvfőváros programban való közreműködését
– Ezt követően 3 olvasókör ízelítőt ad saját életékből, miközben a bemutatkozást népzenei betétek, a helyszínen végzett kézműves foglalkozás színesíti.
– A programot kiállítás egészíti ki, melyen megtekinthetők a hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör tagjainak kézműves termékei: amigurumi és egyéb horgolt tárgyak, képek, terítők, papírszobrok, babák, ékszerek, Kardos Ilona amatőr festő munkái, valamint Szűcsné Bozóki Katalin (Mohácsi Polgárok Olvasóköre) által készített magyar-ruhák.

Az olvasókörök bemutatkozása:

1) A Mohácsi Polgárok Olvasókörét bemutatja Szűcs László, a kör vezetőségi tagja, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke.
Ezt követően a Citerazenekar és a Dalárda rövid műsora következik.
A Dalárda tagjai: Bede Anikó, Schwarzkopf Bálintné Ági, Bíró Júlia, Sárvári József, Gadányi Mátyás, Szűcsné Bozóki Katalin, Szűcs László. Citerán játszik: Bíró Júlia, Sárvári József, Szűcsné Bozóki Katalin.
A Dalárda és a Citerazenekar vezetője: Szűcsné Bozóki Katalin.

2) A nyíregyházi Móricz Zsigmond Olvasókör tevékenységét Dr. Bihari Albertné, a kör elnöke foglalja össze.
A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Móricz Zsigmond Olvasókör Énekkara népdalcsokrot ad elő.
Az énekkar tagjai közül a programban részt vesznek: Ignácz Lászlóné, Dr. Bihari Albertné, Szakos Jánosné, Bodnárné Nagy Edit, Garay Lászlóné, Kopacz Péterné, Pálhalminé Bíró Katalin, Székely Beáta, Suller Ilona, Takács Magdolna.
Karvezető: Ignácz Lászlóné.

3) A hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör bemutatását Galambos Kornélné (a kör történetét feldolgozó könyv egyik szerkesztője) és Fazekasné Beller Gyöngyi vezetőségi tag prezentálja.

Ezt követi egy könyvbemutató, Benkő B. László ismertet népi hagyományokra épülő vásárhelyi szakácskönyveket, vásárlási lehetőséggel és sütemény-kóstolóval.

A program folytatása a hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör tagjai által tartott kézműves foglalkozás:

  • Feketéné Gál Ildikó: amigurumi horgolás
  • Galambos Kornélné: horgolás
  • Törökgyörgy Jánosné: vásárhelyi hímzés
  • Szabóné-Olasz Orsolya: ékszerkészítés
  • Fazekasné Beller Gyöngyi: filc-varrás, papír-tárgyak, foltvarrás, papírfonás
  • Szűcsné Kurucz Sarolta: tű-nemezelés, hímzés, textilbaba, papírszobrok készítése

A rendezvény nyitott a Könyvtáros Klub, illetve a Könyvfesztivál látogatói számára, az érdeklődőknek a részvétel ingyenes.

Megszakítás